Polityka cookies i informacja o przetwarzaniu danych osobowych

Polityka prywatności, wykorzystania plików cookies w witrynie internetowej oraz Informacja o przetwarzaniu danych osobowych przez Art Consulting Sp. z o.o.

Niniejszy dokument dotyczy przetwarzania oraz ochrony danych osobowych dotyczących Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z witryny internetowej: www.chojecka-law.eu (dalej” „Witryna Internetowa”).

Art Consulting Sp. z o.o. (dalej: „Firma”) wdrożyła odpowiednie procedury mające na celu ochronę danych osobowych oraz stosuje odpowiednie rozwiązania organizacyjne i techniczne zapobiegające ingerencji w prywatność Użytkowników przez osoby trzecie. Działania są ukierunkowane na zagwarantowanie Użytkownikowi poczucia pełnego bezpieczeństwa na poziomie odpowiednim do obowiązującego prawa, w tym:

  1. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych);
  2. Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych ososbowych;
  3. Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną;
  4. Ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. prawo telekomunikacyjne.

Korzystanie z Witryny Internetowej jest realizowane za pomocą bezpiecznego protokołu SSL, który istotnie zwiększa ochronę transmisji danych w sieci Internet.

Informujemy, że w ramach Witryny Internetowej mogą zostać zamieszczone zewnętrzne linki umożliwiające jego Użytkownikom bezpośrednie dotarcie do innych stron internetowych bądź też podczas korzystania z Witryny Internetowej mogą być dodatkowo umieszczone pliki cookies pochodzące od innych podmiotów w szczególności od dostawców takich jak: Linkedin, Facebook, Google, Instagram, w celu umożliwienia Użytkownikom skorzystania z funkcjonalności Witryny Internetowej zintegrowanych z tymi serwisami. Każdy z dostawców określa zasady korzystania z plików cookies w swojej polityce prywatności w związku z czym Firma nie ma wpływu na prowadzoną przez dostawców politykę prywatności oraz wykorzystywania plików cookies. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się, aby przed skorzystaniem z zasobów oferowanych przez inne strony internetowe lub serwisy, każdy Użytkownik zapoznał się z dokumentem dotyczącym polityki prywatności oraz wykorzystywania plików cookies, jeżeli zostały one udostępnione, a w razie ich braku skontaktował się z administratorem danej strony lub serwisu w celu uzyskania informacji w tym zakresie.

Definicje:

  • cookie - jest to niewielka informacja zapisywana przez serwer na komputerze Użytkownika, którą serwer może odczytać przy ponownym połączeniu się z tego komputera;
  • adres IP - indywidualny numer, który z reguły posiada każdy komputer podłączony do Internetu, numer IP może być na stałe związany z danym komputerem (statyczny) lub przydzielony mu na dane połączenie (dynamiczny);
  • protokół SSL - specjalny standard przesyłania danych w Internecie, w którym transmisja jest kodowana, w odróżnieniu od zwykłego przesyłania, gdzie transmisja odbywa się otwartym tekstem;
  • log systemowy - jest to informacja, jaką przekazuje serwerowi komputer Użytkownika przy każdym połączeniu, może zawierać różne dane (np. numer IP), z których można mniej lub bardziej dokładnie ustalić skąd nastąpiło połączenie.

I. Administrator Danych Osobowych

Administratorem danych dotyczących Użytkowników gromadzonych z wykorzystaniem Witryny Internetowej i Firmy jest: Art Consulting Sp z o.o., adres: Art Consulting Sp. z o.o., ul. Jasna 1 lok. 214, 00-013 Warszawa, e-mail: office@chojecka-law.eu

II. Gromadzenie danych

W zakresie korzystania z Witryny Internetowej przez Użytkownika przechowywane są zapytania „http” kierowane do serwera. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL i dotyczą:

  • publicznego adresu IP urządzenia końcowego, z którego nadeszło zapytanie;
  • nazwy stacji Użytkownika – identyfikacja realizowana przez protokół http, o ile jest możliwa;
  • nazwy Użytkownika podawana w procesie autoryzacji;
  • czasu nadejścia zapytania;
  • pierwszego wiersza żądania http;
  • kodu odpowiedzi http;
  • liczby wysłanych przez serwer danych;
  • adresu URL strony poprzednio odwiedzanej przez Użytkownika (tzw. referer link) – w przypadku gdy przejście do Witryny Internetowej nastąpiło przez zewnętrzny odnośnik;
  • informacji o przeglądarce Użytkownika;
  • informacji o błędach jakie nastąpiły przy realizacji zapytania http.

Powyżej wskazane dane nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi Witrynę Internetową i nie następuje weryfikacja Użytkownika identyfikująca tożsamość Uzytkownika.

Strony Witryny Internetowej nie zbierają w sposób automatyczny żadnych informacji za wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Gromadzone w ten sposób informacje wykorzystywane są m.in. do:

  1. zarządzania Witryną Internetową;
  2. stwierdzania ewentualnych zagrożeń bezpieczeństwa;
  3. badania zagregowanego ruchu Użytkowników w ramach Witryny Internetowej oraz w celach statystycznych, w tym z wykorzystaniem narzędzi Google Analytics (patrz: polityka ochrony prywatności Google Analytics).

III. Przetwarzanie danych osobowych

Zebrane za pośrednictwem Witryny Internetowej dane dotyczące Użytkownika mogą być wykorzystane w celu ustalania dostosowania zawartości Witryny Internetowej do potrzeb Użytkownika.

Gromadzone dane osobowe Użytkowników nie są przekazywane organizacjom międzynarodowym czy do państw trzecich. Dane osobowe mogą być przetwarzane przez inne podmioty zgodnie z prawem Unii lub prawem krajowym.

IV. Prawa Użytkownika

Użytkownik w zakresie procesu przetwarzania jego danych posiada uprawnienia:

  • dostępu do danych;
  • poprawienia danych;
  • usunięcia lub ograniczenia przetwarzania;
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

V. Wykorzystanie plików cookies

Witryna Internetowa, zgodnie z art. 173 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne, korzysta z plików cookies stanowiących dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika. Pliki cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

  1. ułatwienia Użytkownikowi korzystania z Witryny Internetowej podczas jego przeglądania;
  2. późniejszego skojarzenia Użytkownika w przypadku ponownego połączenia Witryny Internetowej z urządzeniem na którym zostały zapisane;
  3. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Witryny Internetowej korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  4. dostosowania zawartości stron internetowych Witryny Internetowej do określonych preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych, dostosowanych do indywidualnych potrzeb Użytkownika.

W ramach Witryny Internetowej wykorzystujemy następujące rodzaje plików cookies:

  • „sesyjne” - przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej;
  • „stałe” - przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika;
  • „wydajnościowe” - umożliwiają zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Witryny Internatowej;
  • „niezbędne” - umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Witryny Internetowej;
  • „funkcjonalne” - umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika;
  • „własne” - zamieszczane przez Witrynę Internetową;
  • „zewnętrzne” - pochodzące z witryny zewnętrznej niż Witryna Internetowa;

Informacje w żaden sposób nie są łączone z danymi osobowymi Użytkownika Witryny Internetowej i nie są wykorzystywane do określenia tożsamości Użytkownika. Zakres informacji zbieranych automatycznie zależy od ustawień przeglądarki internetowej Użytkownika. Użytkownik powinien sprawdzić ustawienia swojej przeglądarki, aby dowiedzieć się jakie informacje są udostępniane przez przeglądarkę automatycznie lub w celu dokonania zmiany tych ustawień. W tym celu zaleca się zapoznanie się z treścią „Pomocy” używanej przeglądarki internetowej.

Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych tj. przeglądarka internetowa, zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Witryny Internetowej mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja stosowanej przez Użytkownika przeglądarki internetowej.

Jeśli Użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Jednak wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa lub utrzymania preferencji Użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach także uniemożliwić korzystanie z Witryny Internetowej.

VI. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych przez Art Consulting Sp. z o.o. i dostęp do danych osobowych

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych, w związku z przetwarzaniem danych osobowych oraz w sprawie swobodnego przepływu danych - tzw. RODO (dalej: „Rozporządzenie”) oraz ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych – poniżej informujmy o podstawowych zasadach dotyczących przetwarzania danych osobowych przez Art Consulting Sp. z o.o. ("dalej: "Firma") i o dostępie do danych osobowych.

Firma wdrożyła środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem ustawy oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.

Firma dokłada staranności w celu ochrony danych osób, których te dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, aby dane osobowe były:1) przetwarzane zgodnie z prawem; 2) zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami; 3) merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane; 4) przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.

Administrator danych oraz informacje kontaktowe

Administratorem danych jest Art Consulting Sp. z o.o., adres: Art Consulting Sp z o.o., ul. Jasna 1 lok. 214, 00-013 Warszawa, e-mail: office@chojecka-law.eu.

Cele przetwarzania danych oraz podstawa prawna

Celem przetwarzania danych jest: realizacja zobowiązań umownych oraz, pod warunkiem wyrażenia zgody, marketing bezpośredni. Przetwarzanie danych w celach marketingowych wiąże się z koniecznością wyrażenia zgody na przetwarzanie danych, które to dane będą przetwarzane m. in. w następujących celach:

  1. wysłania kartek świątecznych lub widomości z życzeniami,
  2. informowanie o szkoleniach, imprezach, konferencjach, spotkaniach organizowanych bądź współorganizowanych przez Administratora,
  3. informowanie o różnego rodzaju wydarzeniach o charakterze kulturalno – sportowym,
  4. informowania i zbierania opinii o projektach i pozycjach wydawniczych.

Dane przetwarzane są przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia, w przypadkach szczególnych na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f Rozporządzenia oraz w przypadku wyrażenia zgody - także na podstawie art. 6 ust. 1 lit.a Rozporządzenia. Jeżeli przetwarzanie danych odbywać się będzie na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia to Administrator niezwłocznie wskaże prawnie uzasadnione interesy w celu realizacji których będzie przetwarzał dane.

Odbiorcami danych osobowych są wszystkie podmioty, którym przekazanie tych danych jest niezbędne dla realizacji zobowiązań umownych, w tym w szczególności obsługa sekretariatu, obsługa księgowa, obsługa informatyczna, obsługa prawna, w razie konieczności obsługa pocztowo – kurierska, pracownicy i współpracownicy Administratora.

Z uwagi na fakt, że komunikacja pomiędzy Administratorem i osobą, której dane dotyczą może odbywać się w wersji elektronicznej, m. in. poprzez system internetowy Firmy, pocztę elektroniczną, portale społecznościowe, komunikatory, wszelkie mobilne i komputerowe w tym do wykonywania połączeń głosowych i/lub połączeń audio przez Internet, etc., a Administrator nie ma wiedzy co do umiejscowienia serwerów podmiotów dostarczających te usługi, w konsekwencji czego Administrator informuje o zamiarze przekazania tych danych osobowych do państwa trzeciego w sytuacji gdyby serwer tych dostawców znajdował się poza terytorium Unii Europejskiej, co stanowi element konieczny do prawidłowego wykonania umowy. Poprzez zawarcie umowy z Administratorem, bądź wyrażenie zgody w trybie art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia w razie jakichkolwiek wątpliwości przyjmuje się, że osoba której dane dotyczą w zakresie komunikacji elektronicznej z Administratorem upubliczniła swoje dane.

Okres przez który dane będą przetwarzane

Administrator będzie przetwarzał dane przekazane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b i f Rozporządzenia do momentu wygaśnięcia roszczeń związanych z wykonaniem zobowiązań umownych, a w przypadku danych przekazanych na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia do zakończenia prowadzenia działalności.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Osoba, której danej osobowe są przetwarzane przez Firmę ma prawo do dostępu do danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania danych osobowych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania danych osobowych jest zgoda - przysługuje  prawo wycofania zgody. W zakresie, w jakim dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje prawo do przenoszenia danych osobowych.

W zakresie w jakim dane zostały przekazane na podstawie art. 6 ust. 1 list. b Rozporządzenia - dane te nie mogą zostać usunięte ani nie może zostać ograniczone ich przetwarzanie w zakresie koniecznym do prawidłowego wykonania zobowiązania umownego. W pozostałym zakresie, o ile dane zostały podane - prawo żądania usunięcia bądź ograniczenia przetwarzania tych danych może być wykonane poprzez zgłoszenie Administratorowi na adres: office@chojecka-law.eu.

Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania danych, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

W zakresie danych przetwarzanych na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f Rozporządzenia prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, lub wykonania prawa do wniesienia sprzeciwu oraz prawo do przeniesienia danych może być wykonane poprzez zgłoszenie Administratorowi na adres: office@chojecka-law.eu.

Na naruszenie zasad ochrony danych osobowych przysługuje prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Iwona Chojecka
©2020 - Iwona Chojecka
Polityka cookies i informacja o przetwarzaniu danych osobowych
Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji w Polityce prywatności i Informacji o przetwarzaniu danych osobowych